De oogst op QUINTA ROSA Op Quinta Rosa leven en werken we met de natuur. Dat is ieder jaar weer een nieuw avontuur want het betekent voor ons dat je bijna dagelijks moet bijblijven met de plannen van de natuur. De oogst is natuurlijk de bekroning van al je werk op het land maar ook hier laten we de natuur bepalen wanneer die oogst zal zijn! Zo zijn er wel wat handvatten als 100 dagen na de bloei wordt er geplukt maar meer als een handvat is het niet! Temperatuur en weersomstandigheden spelen een grote rol. De oogst is meestal in Augustus soms een weekje eerder en soms een weekje later. Rond de 100 dagen na de bloei wordt het sap van de druiven dagelijks gemeten met de reflectormeter en in ons kleine laboratorium wordt het sap geanalyseerd. Pas als de suikers en zuren in een goede balans zijn wordt het sein, “morgen plukken”gegeven. De dag of avond voor de pluk lopen Jaap en Renee door de wijngaard, en knippen alle trossen die niet door de beugel kunnen los van de takken. Alleen de allerbeste trossen blijven hangen voor de pluk. Familie, vrienden, kennissen en buren worden vervolgens gebeld en uitgenodigd voor het plukfeest, want dat is het! Ieder jaar weer spannend, hoeveel zal het zijn, wat is de kwaliteit. Van ’s morgens vroeg tot 12.00 uur wordt er geplukt, daarna gezellig met elkaar lunchen. De eerste oogst zit erop! De acht verschillende soorten zijn op verschillende tijden rijp om geplukt te worden.