Bij Quinta Rosa omarmen we de kracht van de natuur. Ieder jaar brengt een nieuw avontuur met zich mee, want het betekent dat we bijna dagelijks moeten meebewegen met de grillen van Moeder Natuur. De oogst is natuurlijk het hoogtepunt van al ons werk op het land, maar zelfs hier laten we de natuur haar gang gaan en bepalen wanneer het tijd is om te oogsten.

Natuurlijk zijn er richtlijnen, zoals het plukken van de druiven, ongeveer 90 dagen na de bloei, maar dat is slechts een ruwe leidraad. Temperatuur en weersomstandigheden spelen een cruciale rol, waardoor de oogst meestal plaatsvindt in augustus, soms een weekje eerder of later, afhankelijk van Moeder Natuur.

4-1N

Rond die 90ste dag na de bloei beginnen we met het dagelijks proeven en testen van het druivensap met behulp van een reflectometer. Dit wordt in ons kleine laboratorium geanalyseerd. Pas wanneer de suikers en zuren perfect in balans zijn, geven we het sein om de volgende dag te plukken. Op de dag of avond voor de pluk inspecteren we de wijngaard en verwijderen we alle trossen die niet aan de norm voldoen. Alleen de allerbeste blijven hangen, klaar voor de oogst.

Familie, vrienden, kennissen en buren worden dan opgetrommeld en uitgenodigd voor het plukfeest – want dat is het echt! Ieder jaar is het weer spannend: hoeveel zullen we oogsten, en wat zal de kwaliteit zijn? Van ‘s morgens vroeg tot 12.00 uur wordt er geplukt, gevolgd door een gezellige lunch samen.

4-2N

De oogst is binnen! De acht verschillende druivensoorten rijpen op verschillende tijdstippen en worden op het juiste moment geplukt.