Jaap, toen een Amsterdamse aannemer, nu wijnmaker in de Algarve

Bij het doorbladeren van de handboeken over het maken van wijn krijgt vrijwel iedereen meteen een bedenkelijke blik en de gedachte: ‘laten we daar maar niet aan beginnen’!

2-1N

De waardering voor Portugese wijn in de Algarve was minimaal, maar dat weerhield, mij, Jaap Honekamp, er niet van om in 1998 m’n aannemersbedrijf in Amsterdam te sluiten en juist in de Algarve met wijnbouw te beginnen.

Het kostte wat tijd, want als Nederlander in Portugal moet je gewoonweg het wiel opnieuw uitvinden. In 2011 kwam eindelijk de eerste grote kwaliteitsoogst van de toenmalige 2 hectare wijngaard.

Na veel zoeken belandden we in 2012 bij het CVA (Comissao Vitivinicola do Algarve) voor de officiële registratie van onze wijnen. Vanaf dat moment produceren we de JAAP-wijnen, Vinho Regional Algarve.

Vanaf het allereerste begin hebben we ervoor gekozen om biologische wijnen te maken. Een wijngaard zonder chemicaliën en wijnen zonder toevoegingen, op traditionele wijze bereid en vergist op de natuurlijke gistcellen die op de druiven aanwezig zijn. Een eerlijk product, wijn van eigen terroir, met als enige toegevoegde smaak die van de eikenhouten vaten.

De grond in Silves, waar onze wijngaard zich bevindt, bestaat uit prachtige rode klei vol met stenen en mineralen. Dit draagt bij aan de rijke smaak en diepe kleur van al onze wijnen.

We verbouwen 8 verschillende soorten rode druiven en 1 soort witte druif. Dit resulteert jaarlijks in diverse wijnen, soms geblend en soms afzonderlijk gebotteld.  Onze wijnen worden gemaakt in Amfora, op Amerikaans en Frans eiken en op RVS tanks. Onze witte wijn, een heerlijke Chardonnay, wordt niet op eikenhout opgevoed en is vol, fris en fruitig. Onze rosé wordt geperst van uitsluitend de Syrah-druif, heeft een prachtige dieproze kleur en, net als al onze andere wijnen, een rijke smaak.

Met 4 hectare aan wijngaardrechten werden er in 2012 nog eens 2 hectare druivenstokken aangeplant. Een van de soorten, Chardonnay, heeft weer een fantastische smaak. Zo blijft het bezitten van een wijngaard altijd een avontuur. Ieder jaar opnieuw!

.